DARILO: REPRODUKCIJA DETAJLA FRESKE DEVICA MARIJA S POSLEDNJE SODBE
Darilo v vrednosti 390 €

  sikstinska_freska_darilo_maj_2017_maketa

Avtor izvirnega dela: Michelangelo Buonarroti (1475–1564)
Izdelano: maj 2017
Format: 24 x 18 cm
Tehnika: piktogram na svežem ometu. Vroča malta, 18-karatna pozlata
Zahodna stena, Sikstinska kapela, Vatikan

Piktografija je tehnika, ki omogoča izdelavo reprodukcij z enakimi lastnostmi, kot jih ima izvirnik. Leta preučevanj in raziskav na področju slikarstva in restavratorstva so omogočila natančno rekonstrukcijo tehnike in mešanice barv, ki so jih uporabljali renesančni slikarji pri izdelavi dragocenih slik na ometu, lesu in platnu.

Za freske se uporablja enaka vrsta ometa, na kakršnem je slikal Giotto, malta brez soli in alkalnih primesi, ker bi slednje sčasoma povzročile korozijo in propadanje poslikav. Reprodukcije se izdelujejo na svežem ometu, da se pigmenti med sušenjem spojijo s podlago. Za slike na lesu se uporablja topolovina, na platnu pa laneno platno, grundirano z več plastmi mavca. Uporabljajo se barve na oljni osnovi, ki v teku let ne izgubijo svežine. Vsako sliko izdelajo posebej, zadnje popravke ročno opravijo akademsko izšolani slikarski izvedenci.

Certifikat, ki spremlja reprodukcijo, priča o izvirnosti uporabljenih materialov in tehnik ter odličnosti izdelka, ki lahko z leti samo pridobiva na vrednosti.