Najvišji tehnološki cilj FOTOGRAFSKE KAMPANJE − 21 let po zadnjem snemanju − je bil zavarovati veličastno umetnino človeštva pred zobom časa. Prvič na svetu so uporabili pri snemanju kapele najsodobnejšo digitalno tehnologijo. Prvič po njenem restavriranju (1977–1999) so freske v celoti videti kot ob nastanku. Vatikan je podprl kampanjo z ekskluzivno pravico za snemanje na svetu.
fotografska kampanja sikstinska kapela
Kapelo so fotografirali mesec dni, a le 7 do 8 ur ponoči, ko ni obiskovalcev, ter od 9. ure ob sobotah zvečer do 6. ure v ponedeljek zjutraj. Tako so morali vsak dan pred prvimi obiskovalci pospraviti, zvečer pa znova postaviti težko, raznovrstno in občutljivo opremo.

POSEBNA, PRILAGOJENA OPREMA.

Posnetki so bili narejeni s posebno lasersko tehniko, programsko opremo in brezžično vodenim fotoaparatom, kontrolnimi kamerami, najnaprednejšo panoramsko glavo za združevanje fotografij in osvetljavo z LED lučmi.
fotografska kampanja sikstinska kapela oder za fotoaparat

ZAHTEVNI POSTOPKI IN POGOJI FOTOGRAFIRANJA.

Za izvedbo kampanje so se dogovarjali z Vatikanom 4 leta. Pri fotografiranju skoraj 21 metrov visoke kapele so uporabili 7 metrov visoko stojalo in izdelali tudi 11 metrov visok podij. Delali so le ob primerni vlagi in vsebnosti CO2.

VEČ KOT 40 % REPRODUKCIJ IN IZSEKOV FRESK JE V MERILU 1 : 1,

med njimi je več tristranskih barvnih prilog. Slike spremljajo kazala in kratka razlagalna besedila.
fotografska kampanja sikstinska kapela poslednja sodba

VRHUNSKI PRIKAZ DETAJLOV IN CELOTE

Po zaslugi fotografske kampanje so umetnine predstavljene v izvirni podobi, prvič so prikazani novo odkriti znaki, sence, podpisi. Novi, digitalni posnetki so odlična podlaga za morebitno novo restavriranje fresk. Približani pogled pokaže več kot obisk v kapeli, saj prikaže tudi oddaljene, »nevidne« like in detajle.
sikstinska kapela naravne barve
Po čiščenju sta se zableščali modra in zlata barva.

FRESKE ZNOVA ZASIJEJO V SVOJI PRAVI BARVI

Barvni posnetki dosežejo kar 99 % izvirnika. Barve so tiskane z najkakovostnejšim 6-barvnim sistemom tiskanja. Ponovno se bleščita modra in zlata barva.
sikstinska kapela prikaz čustev
Pretresljiva čustva, napetost na obrazu.

PRIBLIŽANE PODOBE IZ PASIJONOV IN LEGEND

Vidne so tudi najmanjše podrobnosti: kontrastni učinki svetlobe in sence, psihološka napetost, linija umetnikovega ustvarjanja.
sikstinska kapela potek poslikave
Angelu so pozneje dodali krila.

NOVO ODKRITI IN PRVIČ PRIKAZANI ZNAKI

Na freskah so odkrili dlako Michelangelovega čopiča, odtis njegove roke, angela, ki mu je roka drugega slikarja dodala krila, razgaljeno dojko, podpise.